De professionella

Vi är amatörer. Det är inget fel i det, när man betänker att amatör betecknar en person som älskar det hen gör. Som gör det av lust och inte mot betalning. När de kommersiella aktörerna på fibermarknaden tittar på oss, så betraktar de oss som amatörer. Det säger de rent ut.

De gör den distinktionen för att vi inte är våra egna kommunikationsoperatörer, i vart fall inte de flesta av oss. Men i Bolagsverket och Skatteverkets ögon är vi yrkesaktiva, affärsdrivande verksamheter. Det är den verklighet vi måste förhålla oss till. Det är den standard vi måste upprätthålla på vår verksamhet, alldeles oavsett vi är KO eller inte i våra egna nät.

Den första juli i år trädde en ny version an LEF, lagen om Ekonomiska Föreningar, i kraft. Den kommer de närmaste åren att ytterligare omarbetas. Bland annat för att göra ekonomiska föreningar mer lika Aktiebolag. Om vi ska kunna uppträda som de professionella aktörer som förväntas av oss så måste vi fortbilda oss på detta område. Det vore dumt att begå misstag eller rent av lagbrott bara på grund av okunskap eller förlegad kunskap.

Därför kommer vi att samarbeta med andra organisationer för att ge våra medlemsföreningar den nödvändiga uppdateringen om LEF. Min rekommendation är att minst ett par personer från varje styrelse tar del av sådan utbildning.

Förutom själva styrelse- och föreningsarbetet är det annat som förändras med viss regelbundenhet. Det är lagar om nätsäkerhet och intrångsskydd. Det är teknikutveckling och standarder. Det är programvaror, affärsmodeller och utbud. För att vara fungerande leverantör av internet till våra medlemmar måste vi hänga med i den utvecklingen. Vi måste inte  alltid erbjuda allt och inte alltid vara först. Men vi måste känna till utvecklingen så att vi kan göra informerade val. Fibersamverkan.se ska medverka till göra att de lokala nätföreningarna till de professionella aktörer de behöver vara.